Najnowsze trendy w cateringu

Najnowsze trendy w cateringu

Nowoczesny catering ma swój początek w branży lotniczej i na szerszą skalę  zaczął rozwijać się w latach 80. Z biegiem czasu zaczęto modernizować jego formę i wprowadzać modyfikacje, których ilość stale rośnie. Obecnie sektor cateringowy jest najprężniej rozwijającym się w branży gastronomicznej. Firmy cateringowe, które chcą być konkurencyjne na rynku, muszą reagować na dynamiczne zmiany i dostosowywać się do oczekiwań klientów. Sprawdź, jakie są najmodniejsze trendy w cateringu.

 

Catering eventowy

Organizacja imprez plenerowych jest już na tyle powszechna, że stała się normą. Obecnie coraz częściej towarzyszą jej dodatkowe atrakcje, zapewniające odbiorcom usługi nie tylko smaczny posiłek, ale i rozrywkę. Nowoczesny catering umożliwia organizację pokazów sztucznych ogni, paintballa czy niezwykłe oprawy dekoracyjne z lodowych rzeźb. Jednak najmodniejszym trendem wśród eventów towarzyszących jest live cooking – czyli gotowanie na żywo. Popularne jest zarówno podczas prywatnych, jak i firmowych uroczystości i umożliwia obserwowanie szefa kuchni podczas pracy. Zazwyczaj usługa ta łączy się z elementami edukacji kulinarnej, ponieważ kucharz opowiada o tym, co robi. Goście mają także możliwość samodzielnie skomponować swój posiłek, a nieraz i współuczestniczyć w procesie jego przygotowania. Modne jest również organizowanie imprez tematycznych, na których wybiera się motyw przewodni i dostosowuje do niego menu.

 

Ekologicznie i na jeden kęs

Moda na zdrowy styl życia nie słabnie, stąd wciąż częste jest sięganie do rozwiązań ekologicznych. Popularne jest wykorzystywanie żywności organicznej, a więc produkowanej i przetwarzanej wyłącznie w sposób ekologiczny, w oparciu o nawozy mineralne. Eko food pozbawiona jest pestycydów i nawozów sztucznych. Dziś już nikogo nie dziwi catering wegetariański, za to na popularności zyskuje raw food – czyli żywność, której podstawą są surowe składniki, głównie warzywa i owoce. Hitem jest również wykorzystywanie jadalnych opakowań, a nawet jadalnych talerzy i sztućców. Panuje również moda na catering dietetyczny – wiele firm cateringowych współpracuje z dietetykami. Usługa w takiej formie często uzupełniona jest krótką prelekcją na temat produktów dietetycznych i ich wpływu na zdrowie. Obok ekologii, modne są także ciekawe przekąski, które nadają się do spożycia „na jeden kęs”, tzw. finger food. To formuła kulinarna, która w założeniu ma sycić i nie wymagać używania sztućców. Tradycyjnie rozpowszechniona w Azji Południowej, do Europy zawitała wraz z modną na orientalne jedzenie. Do finger food często zalicza się także street food, czyli żywność gotową do spożycia, kupowaną na ulicach miast.