Catering w plenerze. Jak biesiadować na świeżym powietrzu?

Catering w plenerze. Jak biesiadować na świeżym powietrzu?

Organizacja imprezy plenerowej jest ciekawą alternatywą dla przyjęć w restauracji czy w domu. Okres wiosenno-letni sprzyja biesiadom pod gołym niebem. Jednak decydując się na organizację przyjęcia na świeżym powietrzu, należy się do niego odpowiednio przygotować. Mowa tutaj przede wszystkim o wyborze komfortowego miejsca oraz zaserwowaniu gościom pysznych potraw. Jak przygotować się do biesiady w plenerze i dlaczego warto skorzystać z usług cateringu?

Jakie dania wybrać na imprezę w plenerze? 

Podczas organizacji imprezy plenerowej warto zadbać o to, aby na stołach pojawiły się zarówno ciepłe dania, jak i zimne przekąski. Z uwagi na to, że przygotowanie potraw jest czasochłonne, a ich przechowywanie i transport mogą okazać się kłopotliwe, warto skorzystać z usług firmy oferującej catering okolicznościowy. Niezależnie od tego, czy na zewnątrz organizowana jest impreza firmowa, czy rodzinne przyjęcie urodzinowe, warto postawić przede wszystkim na tradycyjne dania polskiej kuchni.

Takie potrawy lubi prawie każdy i z pewnością będą cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród gości. Należy również pamiętać o osobach, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej albo nie mogą spożywać niektórych pokarmów. Skorzystanie z usług firmy cateringowej jest niezwykle wygodne, ponieważ wystarczy zgłosić takie informacje jej pracownikom.

Przekąski, desery i napoje 

Uczestnicy imprez okolicznościowych często sięgają po przekąski pomiędzy posiłkami. Właśnie dlatego podczas biesiady na świeżym powietrzu również nie może ich zabraknąć. Sałatki, koreczki oraz wędliny i sery to przekąski, które z pewnością sprawdzą się podczas takiej imprezy. Kolejną kwestią są desery. Jeżeli w plenerze organizowane są urodziny, z pewnością na takiej imprezie powinien zagościć tort. Jeżeli jednak jest to impreza firmowa, wystarczy kilka rodzajów ciast i świeże owoce. Na przyjęciu nie może również zabraknąć napojów.

Oprócz wody, kawy i herbaty na imprezie plenerowej dużą popularnością z pewnością będą cieszyły się soki ze świeżo wyciskanych owoców i lemoniady. Impreza plenerowa może być równie atrakcyjna, co przyjęcie organizowane w restauracji. Zamawiając catering, można również skorzystać z obsługi kelnerskiej, dzięki której dania główne znajdą się na stołach w odpowiednim momencie, a gospodarze przyjęcia nie będą się musieli martwić o to, czy gościom niczego nie brakuje.