Jak wybrać najlepszą firmę cateringową?

Jak wybrać najlepszą firmę cateringową?

Wartość branży cateringowej według najbardziej aktualnych danych z roku 2017, przekroczyła już 4,5 mld złotych, a dynamika wzrostu od 2018 do 2020 roku ma wynosić 5,5%. Pomimo obecności dużej liczby graczy, wiele osób ma problem ze znalezieniem najlepszych firm cateringowych. Co je wyróżnia i jak je odkryć?

Doświadczenie

W branży gastronomicznej doświadczenie jest niemalże bezcenne. To ono sprawia, że firma jest w stanie nabywać od lokalnych kontrahentów najlepsze i najświeższe produkty oraz komponować z nich dania, które będą nie tylko dobrze smakować, ale także znakomicie się prezentować. Prezencja potrawy jest ważna szczególnie w przypadku organizacji imprez okolicznościowych takich jak wesela, studniówki i bale, i to w dużej mierze ona sprawia, że potrawy szybciej znikają ze stołów. Doskonale o tym wiemy jako firma, która w branży cateringowej działa aż od 15 lat.

Kompleksowa obsługa

Najlepsze firmy cateringowe nie zostawiają swoich klientów samych, wraz z przygotowanymi daniami. Poza dostarczeniem zamówionych potraw, powinny one oferować również w pełni profesjonalną obsługę kelnerską, a także zaplecze gastronomiczne w postaci zastaw, stołów, obrusów i dekoracji. Te ostatnie są szczególnie ważne przy organizacji spotkań towarzyskich lub eventów firmowych, gdy klienci nie mają do dyspozycji wystarczającej liczby zastawy dla ugoszczenia zaproszonych osób.

Cena

Nie ulega wątpliwości, że w przypadku usług cateringowych ogromne znaczenie ma również cena. Najlepszą firmę wcale nie musi jednak cechować najwyższy cennik. Jak wspomnieliśmy wcześniej, jeśli przedsiębiorstwo dysponuje odpowiednim doświadczeniem, ma wypracowane także bliskie kontakty z lokalnymi dostawcami dobrej jakości produktów, dzięki czemu może negocjować z nimi bardziej konkurencyjne umowy. Wówczas także zamawiający może cieszyć się niższymi kosztami za wykupiony catering.

Na rynku usług cateringowych co rusz pojawiają się nowe firmy, z których wiele nie jest w stanie sprostać wysokim wymaganiom klientów. Dlatego też by mieć gwarancję smacznych i zdrowych potraw, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na doświadczenie danego przedsiębiorstwa. Im dłuższe, tym większa gwarancja, że firma dysponuje wiedzą pozwalającą na sprostanie oczekiwaniom.